U bent hier:   Home > Info > Kenteken, Rijbewijs en Regels
English  Nederlands  
 


Uw QUAD/ATV specialist van alle merken!

 ATV of Quad met kenteken

Eaglemotorsport heeft als missie om uitsluitend ATV's en Quads te fabriceren voorzien van een Europese type goedkeuring. Met deze type goedkeuring verkrijgen wij het Nederlands kenteken bewijs op de ATV of Quad. Hiermee kunt u de ATV of Quad met slechts rijbewijs B (autorijbewijs) berijden. Uiteraard verzorgt Eaglemotorsport het kenteken bewijs volledig voor u, zodat het kentekenbewijs bij aflevering van de EGL ATV of Quad volledig op uw naam staat geregistreerd.

 Rijbewijs A, B of T

NL Rijbewijs regels en wetgeving quadsQuads vallen in de voertuigcategorie L7E of T3b.
Voor het besturen van een L7E quad heeft u rijbewijs B nodig. Dat is hetzelfde rijbewijs dat u nodig heeft voor het besturen van een auto. Ook heeft u een normale (auto of motor) verzekering nodig.

Voor het besturen van een T3b quad heeft u rijbewijs T nodig. Dat is hetzelfde rijbewijs dat u nodig heeft voor het besturen van een landbouwvoertuig/tractor/trekker.

Iemand met een rijbewijs T, mag niet zomaar een T3b quad besturen. U moet de T3b quad namelijk laten verzekeren. En dat is voor particulieren niet mogelijk, omdat het alleen mogelijk is voor een agrarier om een T3b quad (landbouw voertuig) te verzekeren.
Meer informatie over L7E en T3b vind u hiernaast, bij Soorten Quads.

Europese richtlijnen betreft Rijbewijs voor L7E voertuigen:
Meer informatie Europese Richtlijn L7e categorie: 2006/126/EG (Artikel 4, Lid 4, punt a)
Meer informatie Europese Richtlijn wanneer B en B1: 2002/24/EG (Artikel 1, Lid 3, punt b)

L5E Driewielers / Trikes:
Driewielerige motorvoeruigen, zoals een Piaggio MP3, of een Can-Am Spider, of een Boom-trike, vallen in de categorie L5E. Dat is een categorie speciaal voor 3 wielers. Dus voertuigen met "echt" 3 wielen. Voor deze L5E categorie is er een andere rijbwijs regel van toepassing. Namelijk:
* Heeft u voor 19 januari 2013 uw autorijbewijs (B) gehaald? Dan mag u met dat rijbewijs een L5E driewieler besturen.
* Heeft u na 19 januari 2013 uw autorijbewijs (B) gehaald? Dan mag u GEEN driewieler besturen, maar heeft u een motorrijbewijs (A) nodig.

 Verkeersregels Quads

Met een quad die wettelijk wordt gezien als bromfiets moet u zich houden aan de verkeersregels voor bromfietsers.

Met een quad die wettelijk wordt gezien als driewielig motorvoertuig, personenauto of bedrijfsauto moet u zich houden aan de verkeersregels voor automobilisten.

Een quad die niet is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg mag alleen op niet voor het openbaar verkeer openstaand eigen terrein rijden. Er zijn geen leeftijdsbeperkingen. Voorbeeld is een kinderquad.Lees meer...

 Soorten Quads

Een quad is een motorrijtuig met 4 wielen, zonder carrosserie, zonder dak en zonder deuren. Bij de RDW staan quads op 2 verschillende manieren aangemerkt. De verkeersregels voor de quad verschillen per soort quad. Sowieso bent u verplicht de geldende verkeersregels op te volgen en de maximum snelheid aan te houden, zoals die geldend is voor de weg waarop u rijd.

De volgende 2 categorieen zijn belangrijk voor u:
1: L7E Quad
Valt als motorvoertuig in de categorie L7E.
Een L7E quad, mag iedereen van 18 jaar en ouder normaal verzekeren.
Een autorijbewijs (B) is verplicht.
Een L7E quad heeft geen snelheidsbeperking op het kenteken.
De maximum snelheid van de weg, is uw maximale snelheid.

2: T3b Quad
Valt als landbouw/bosbouw voertuig in de categorie T3b.
Een T3b quad, kan alleen een agrarisch bedrijf verzekeren.
Een particulier kan dus geen T3b quad verzekeren en mag daar dus ook niet mee rijden.
Een T rijbewijs is verplicht.
Een T3b quad mag maximaal nooit harder dan de snelheid die in de typegoedkeuring en op het kenteken is vermeld. (Vaak is dat 60 km/uur).

Uiterlijk kunnen er geen verschillen zichtbaar zijn aan een L7E of T3b quad. Het verschil zit puur in de fabrieks typegoedkeuring afgegeven door de RDW.

Let dus goed op voordat u een quad koopt als particulier of bedrijf.

 Quad op de (snel)weg

quad op snelwegU mag alleen met uw quad op de autoweg rijden als deze een snelheid van ten minste 60 kilometer per uur haalt. Het gebruik van de autosnelweg is alleen toegestaan voor motorvoertuigen waarmee een snelheid van ten minste 60 kilometer per uur wordt bereikt. Quads die worden aangemerkt als driewielig motorrijtuig of auto mogen zowel de autoweg als de autosnelweg op. Quads met een T3b typegoedkeuring en kenteken, mogen dus ook op de snelweg mits de quad harder kan dan 60 km/uur.
(Bron: www.rijksoverheid.nl)

Of het veilig is, is natuurlijk te betwisten.

Lees meer...