U bent hier:   Home > Artikel details >
English  Nederlands  
 


Uw QUAD/ATV specialist van alle merken!

 Quad op de (snel)weg

Terug...

quad op snelwegU mag alleen met uw quad op de autoweg rijden als deze een snelheid van ten minste 60 kilometer per uur haalt. Het gebruik van de autosnelweg is alleen toegestaan voor motorvoertuigen waarmee een snelheid van ten minste 60 kilometer per uur wordt bereikt. Quads die worden aangemerkt als driewielig motorrijtuig of auto mogen zowel de autoweg als de autosnelweg op. Quads met een T3b typegoedkeuring en kenteken, mogen dus ook op de snelweg mits de quad harder kan dan 60 km/uur.
(Bron: www.rijksoverheid.nl)

Of het veilig is, is natuurlijk te betwisten.Stel uw quad bereikt een snelheid van 60 kilometer per uur, dan bent u de langzaamste op de snelweg. Iedereen zal u gaan inhalen (als ze u zien).

Stel uw quad bereikt een snelheid van maximaal 80 kilometer per uur, dan bent u nog steeds langzamer dan een gemiddelde vrachtwagen. Vrachtwagens hebben veelal een kruissnelheid van 86 kilometer per uur en willen hier niet graag van afwijken. Op dat moment gaan vrachtwagens uw quad inhalen met een snelheidsverschil van slechts 6 kilometer per uur. Tijdens het inhalen zal de vrachtwagen bijzonder veel lucht verplaatsen richting uw Quad. Aangezien het gewicht van een gemiddelde quad ongeveer iets minder dan 250 kilogram is, heeft dit behoorlijk veel invloed op de wegligging.

Stel uw quad bereikt een snelheid van maximaal 90 kilometer per uur, dan bent u sneller dan vrachtwagens, maar langzamer dan personen auto’s. Wederom krijgt u te maken met de luchtverplaatsing van de vrachtwagens die u gaat inhalen met een minimaal snelheidsverschil. Op dat moment heeft u dus niet alleen langdurige tegenwind, maar ook een fors wisselende zijwind. Tevens is constant rijden op topsnelheid niet echt comfortabel rijden, omdat u geen reserves meer heeft om toch net even iets harder te kunnen gaan indien het nodig blijkt te zijn.

Uiteraard bent u zelf verantwoordelijk voor uw rijgedrag in het verkeer en de keuzes die u daarbij maakt.

Met andere woorden; rijden op snelwegen mag volgens de wet, maar we raden het altijd af.